Att tänka på

Kvalité lönar sig vid köp av markis

Det är svårt att se skillnad från olika modeller och alla ser ju fina ut när de är nya, oavsett om markiser är av dålig eller bra kvalité. Att få garanti är en del för att känna sig trygg vid sitt köp, men det garanterar inte att du har handlat en markis som du blir nöjd med och att den kommer att hålla länge. Alla har olika uppfattningar vad som är viktigt när man handlar markis, själv tycker jag att delar inte skall rosta och konstruktionen skall vara rejäl och att det finns dokument om montering för solskyddet.

Detaljer avgör skillnaden

Undvik att markisen rostar. Den markis som ni köper skall skruvar och axlar vara av rostfritt-/alt förzinkat stål.

Markisvävarna från de etablerade leverantörerna är tillverkade av spinnfärgad akryl. Spinnfärgad betyder att man tillsatt färgen redan innan man spunnit tråden, vilket ger en helt och hållet genomfärgad tråd (tyg som färgats senare har bara färg i yttersta skalet och bleks snabbt). Metoden gör det också möjligt att skapa kollektioner som håller så höga värden som 7–8 i färgäkthet på en 8-gradig skala. Naturligtvis vävarna också smuts- och vattenavvisande. De vanligaste markisvävarna står emot dagg, duggregn och lättare sommarregn. Vid kraftigt regn kan vattendimma slå igenom väven, även om det inte regnar igenom. Normalt sett fungerar alltså den vanliga markisväven som skydd för lättare regn. Önskar du en 100 % vattentät markis, finns markisväv som används flitigt av caféer och restauranger. Oftast är utbudet av kulörer begränsat och avsevärt dyrare. Screenväv är perforerade och belagda väv silar in ljus och släpper in utsikt. Man får dessutom ett behagligt klimat inomhus då väven sommartid stänger ute upp till 92% av strålningsvärmen, och vintertid behålls värmen inne. Används mest på vertikala produkter, men kommer mer och mer på standard modeller.

På en terrassmarkis är vikarmen den mest utsatta delen. En arm av hög kvalitet sk tillverkas av aluminiumprofiler och med gjutna aluminiumkomponenter, stål är billigare men också betydligt tyngre och inte lika stilfullt som aluminium. Inne i vikarmen sitter de fjädrar som skapar att duken spänns. För bästa hållbarhet för armarna är det bästa att använda dyneema band, istället för vajer eller kedja, över knäleden. Materialet är helt oslagbart kvalitetsmässigt. Starkare än stål, mer flexibelt och lättare används det i allt från mycket tunga lyft, till flygplansindustrin, i skottsäkra västar och hos en del markistillverkare. Om du jämför olika markiser är det värt att också titta lite närmare på hur kraftig konstruktionen är eftersom det kan vara avgörande för livslängd och hållbarhet.

Det är viktigt att kunna enkelt byta strömmen till markisen för nya inställningar av gränsvärden. Smidigast och mest praktiskt är att välja markis med radiomotor och låta elektrikern montera ett eluttag bredvid markisen (om det inte redan finns). Observera att stickkontakten oftast levereras lös och skall monters dit av elektriker. Tänk på att eluttaget helst skall sitt närheten av motorn och skulle eluttaget sitta längre än en meter är enklast att markisfirman levererar en kabel efter era önskemål,