Skall du byta väv?

Ett billigare alternativ till en ny markis är att byta duk på din befintliga stomme.

Dukbyte på dina markiser är ett bra sätt att ge ditt hus en helt ny look. Du byter väven på plats och du bör tänka/veta om följande innan du beställer ny väv. Markistygets bredd är 120 cm. Vid tillverkningen av en beställd markisduk sys tyget löpande ihop i stadkanterna tills aktuellt mått uppnås. Skarvarna kommer inte alltid symmetriskt beroende på dukens färdiga mått, mönsterrapporter samt att duken skall vara symmetrisk i ytterkanterna. Skarvningen utförs med dubbel söm och ytterkanterna fållas. Detta innebär att den färdigsydda markisduken får en förstärkning där tyget blir dubbelt. Det kan därför uppstå bubblor på tyget når det rullas in på markisen. Det markistyg som idag används är av spinnfärgad akryl. Vikten ligger på 290 — 300 g/m2, vilket innebär att ett nytt markistyg oftast är lite tyngre än det som användes förr. Detta kan medföra att ett gammalt markisstativ inte orkar spänna ut den nya markisväven utan den säckar lite. Du bör rengöra och låta det gamla stativet torka innan du monterar på den nya markisväven. Det har tillverkats många olika markismodeller och det kan därför vara svårt att få fram vissa reservdelar om olyckan är framme. Detta gäller speciellt plastdetaljer som ändskydd på profilerna. Även om du låter en markisfirma byta väven tar de inte ansvar om den gamla markiser/komponenten går sönder på grund av ålder eller förslitning under fackmannamässig hantering.

Att tänka på vid måttagning

För att beställa behöver du mäta din befintliga markisduk. Bredd: När du beställer uppger du den exakta måttet. Vi rekommenderar att du mäter bredden på två ställen. En gammal väv töjer sig gärna. Höjden: När du mäter vävens höjd räknar du inte med kappan. Kappan väljer du separat.Observera att det inte är armen som skall mätas när ni beställer vävbyten utan vävens höjd. Från valsrör till frontprofil. När du beställer ny väv finns i fållen en tenlist (hos markis24.s är den 5,5 mm), vilket brukar passa de flesta markiser (kan var problem i riktigt gamla markiser samt markiser som är inköpta hos olika “billighets affärer”). Ten? Är en plaststav som förs in i fållarna upptill och nertill på väven samt upptill på kappan. Har din befintliga markisduk en annan dimension får du använda den gamla och föra in den i fållarna på den nya väven.

Det finns flera videos på YouTube hur du byter väv. Denna video tycker jag visar bra hur du enkelt byter en väv på en terrassmarkis. Observera att tenlisten finns i fållen från början hos markis24.se För att komma till video klicka här.